פוסט ראשון – הקדמה ומוטיבציה

הרקע להקמת הבלוג

הבלוג ‘רוקחות מעמיקה’ נוצר כמענה לשני חללים שקיימים בנוכחות הרוקחית הישראלית באינטרנט:
1. מיעוט חומר מקצועי מבוסס ואמין לרוקחים בעברית.
2. העדר פלטפורמה חיה ומתעדכנת שתהווה מאגר ידע נבנה ומתרחב. כיום רוב המידע הרוקחי הפרקטי (שאלות ותשובות מהשטח) נמצא בקבוצות ווטסאפ שונות, עם יכולת מוגבלת לבצע חיפושים ולשמר את הידע שמפוזר בין אנשים רבים.

בנוסף, כמו בכל תחום מקצועי, מידע רב קיים ברשת במקומות שונים, וכשעולה שאלה בנושא מסויים, החיפוש עצמו דורש זמן (לעיתים זמן רב) ותוצאותיו תלויות בכמות המידע הקיים ובמיומנויות החיפוש של המחפש. מטרת הבלוג היא לרכז מידע ממקורות שונים כך שיהיה נגיש ונוח לשימוש, מה שיחסוך זמן בעת חיפוש תשובות לשאלות חשובות.

מלבד זאת, אני אוהב לכתוב, לעבד ולהנגיש חומרים מקצועיים. אני משיג בכך שני דברים: מעשיר את הידע האישי שלי ומסייע לאחרים ללמוד ולרענן את הידע שיש להם, את הידע שהיה להם וידע שאולי לא היה להם אך דרוש להם.

כבר בנקודה זו חשוב לציין את פארמהליין – אתר הידע המקצועי המרכזי של הרוקחות בישראל, שעושה עבודה טובה מאוד וברמה גבוהה בכל התחומים שבהם הוא נוגע. עם זאת, בלוג זה שונה ממנו באופיו ובתכניו, ולכן אני סבור שתהיה לו תרומה משלימה לחיזוק הידע המקצועי של הרוקחים בישראל.

במה יעסוק הבלוג

תוכן הבלוג מתמקד בנושאים וסוגיות שנחשבים לייחודיים עבור מקצוע הרוקחות לעומת שאר מקצועות הרפואה, ולכן חשוב שרוקחים יכירו אותם בצורה נאותה. ההבדל העיקרי בין הבלוג לבין מקורות מידע תרופתיים אחרים כגון עלונים ומאגרי מידע בתצורה של מונוגרפים הוא שהבלוג שם לו למטרה לסקור ולהסביר נושאים “מורכבים”, שמשלבים את המידע התרופתי שמופיע בעלונים ובמאגרי מידע עם נושאים אחרים מעולם הרפואה, לדוגמא: רגישות לתרופות סולפה, תרופות שמעלות סיכון להארכת מקטע QT, תרופות שדורשות הגנה מאור, השפעה של טיפול תרופתי על ערכי מעבדה כגון רמות אלקטרוליטים בדם, נפרוטוקסיות על רקע תרופתי, ועוד נושאים רבים.

אילו הבלוג הזה היה קם לפני כמה עשרות שנים עם אותו חזון – קרי, לעסוק בנושאים ייחודיים למקצוע הרוקחות – כנראה שרובו היה מוקדש להיבטים שונים של רקיחת תרופות בפועל: סוגי הכנות, שיטות עבודה, חומרי גלם, בטיחות במעבדה ועוד. כיום, למעט בתי מרקחת ספציפיים שמתמחים בהכנות, רוקחים אינם עוסקים ברקיחת תרופות “מסורתית”, אלא בניפוק תרופות למטופלים, הערכה ובקרה של טיפול תרופתי שנרשם על ידי רופא וסיוע וייעוץ למטופלים ולאנשי צוות רפואי אחרים בכל הקשור לשימוש בתרופות. השינוי המהותי הזה באופי המקצוע מחייב את הרוקחים להיות מסוגלים לאתר מידע תרופתי מהימן בזמן קצר ככל שניתן, לנתח אותו ולהגיש אותו בצורה ברורה, על מנת לתת מענה לכל מי שזקוק לידע הרוקחי: מטופל בדלפק, רופא במרפאה או אחות במחלקת אשפוז בבית חולים. למידע מבוסס-ראיות ישנו הסיכוי הגבוה ביותר לתרום למתן טיפול רפואי מיטבי, ובמקרים מסויימים אף להציל חיים.

אני מקווה שהבלוג יסייע לרוקחים למצוא בקלות את המידע שלו הם זקוקים כדי לבצע את עבודתם על הצד הטוב ביותר.

נקודת המבט של הבלוג

מקצוע הרוקחות מצריך בסיס ידע איתן בשלושה מתוך חמשת ענפי מדעי הטבע: פיסיקה, כימיה וביולוגיה (לשני הענפים הנותרים בקטגוריית מדעי הטבע – מדעי כדור הארץ ואסטרונומיה – אין זיקה ישירה למדעי הרוקחות, אם כי קיימות נקודות השקה מסויימות, לדוגמא: חקר התנועה של חומרים תרופתיים בקרקע כחלק מהמאמץ למניעת זיהום מקורות מי שתייה, או השימוש באנטיביוטיקה Sulfamethoxazole כ”מערכת כימית” המסוגלת לנטר שינויי קרינה עונתיים בטווח UV-B), אבל בראייתי, כדי להבין לעומק איך תרופות פועלות ומדוע הן משפיעות כמו שהן משפיעות, על הרוקח להיות בקיא בתחום הפרמקולוגיה, שכולל בתוכו את תחומי הפרמקוקינטיקה והפרמקודינמיקה. אלו התחומים המדוייקים ביותר (באופן יחסי) ברפואה, ולכן חשוב להסתמך עליהם ככל שניתן בעת חיפוש מענה לשאלה רוקחית קלינית.

לכן, המידע שיובא בבלוג זה יישען במידה רבה על התחומים המדעיים הללו, ויוכל לשמש כחיזוק לידע שנרכש במהלך לימודי הרוקחות אך לא תמיד נעשה בו שימוש בעבודה השוטפת.

מקורות המידע לבלוג

הפוסטים שיתפרסמו בבלוג יתבססו על מידע ממקורות ראשוניים, שניוניים ושלישוניים, לרוב בשילוב של כמה סוגי מקורות כדי לספק תמונה רחבה ככל האפשר של הנושא, החל בהיבטים ידועים היטב ועד להיבטים חדשים שהתפרסמו לאחרונה.

מבוסס על התרשים המופיע באתר הספריה של אוניברסיטת קליפורניה

הערה חשובה לגבי ספרי עיון וטקסטים בסיסיים: כל מי שעוסק במדע יודע שהמדע מתפתח ומתקדם כל הזמן, ולכן חיפוש מידע בנוגע לשאלה מסויימת לרוב יתמקד באיתור מחקרים או מאמרי סקירה עדכניים (מקורות ראשוניים ושניוניים, בהתאמה) מתוך ראייה שמאמר כזה יכיל את בסיס הידע העדכני ו/או הרחב ביותר באותו נושא. הנחה זו אינה שגויה, אולם היא דוחקת הצידה את ספרי העיון, חלקם ספרים שלמדנו מהם בלימודים הרוקחות הבסיסיים ומאז לא פתחנו אותם, למרות הערך הרב הטמון בהם. כבר נוכחתי לדעת כמה וכמה פעמים שתשובות רבות לשאלות עדכניות מופיעות בספרים ה”ישנים”, ואני ממליץ לכל קורא בבלוג לזכור גם את מקור המידע החשוב הזה. דוגמאות לכך תראו ברוב הפוסטים שיפורסמו כאן.

ההשראה לבלוג

מלבד הצורך שראיתי בבלוג כזה (כפי שמתואר בתחילת הפוסט), ההשראה לבלוג הזה מגיעה מבלוג הכימיה Compound Interest, שנכתב על ידי Andy Brunning, מורה לכימיה מקיימברידג’, אנגליה. הנושאים המגוונים, הסקירות התמציתיות והאינפוגרפיקה הפשוטה והנקייה הופכים את הבלוג הזה לתענוג לקריאה. מומלץ בחום לחובבי מדע וכימיה. 

אני מקווה שהבלוג הזה יהווה מקור מידע לרוקחים הישראלים (ולנציגינו בחו”ל), שעושים עבודה מעניינת וחשובה מאין כמוה בכל מקום שבו הם נמצאים, ויסייע לנו לשפר את ידיעותינו ואת הפרקטיקה שלנו באמצעות מידע אמין ומבוסס-ראיות.

One thought on “פוסט ראשון – הקדמה ומוטיבציה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *