קישורים מומלצים

בעמוד זה מופיעה רשימה של אתרים ומאגרי מידע מקצועיים מהארץ והעולם, שבהם אפשר למצוא מידע תרופתי ורוקחי אמין ומבוסס (הרשימה כוללת מאגרי מידע חינמיים, חלקם דורשים הרשמה):

מאגרי עלונים רשמיים של ישראל, ארצות הברית ואנגליה

  1. מאגר עלוני התרופות של משרד הבריאות הישראלי
  2. Dailymed – מאגר עלוני התרופות של ה-FDA
  3. medicines.org.uk – מאגר העלונים (EMC) של התרופות הרשומות באנגליה

מאגרי מידע חינמיים המכילים מונוגרפים של תרופות (כלליים או בתחום מסויים)

  1. DrugBank – מאגר מידע המכיל מונוגרפים מפורטים של תרופות, כולל מידע פרמקולוגי, מידע על ניסויים קליניים, תכונות כימיות ופיזיקליות, אינטראקציות בין-תרופתיות ועוד.
  2. Prescriber’s Digital Reference (PDR) – מאגר מידע תרופתי אמריקאי נוסף, מפורט ביותר. יש גם אפליקציה חינמית לאנדרואיד ולאייפון.
  3. NCATS Inxight Drugs – מאגר-על של ה-NIH המכיל את כל התרופות הרשומות בארה”ב ומאושרות על ידי ה-FDA, תרופות שמאושרות לשיווק בכל רחבי העולם, תרופות ניסיוניות ועוד.
  4. Lactmed – מאגר מידע מבית ה-NIH האמריקאי, הכולל מידע לגבי בטיחות של תרופות בהנקה.
  5. LiverTox – מאגר מידע מבית ה-NIH האמריקאי, הכולל מידע לגבי השפעה של תרופות על תפקודי כבד.
  6. PharmGKB – מאגר מידע מבית ה-NIH האמריקאי המנוהל באוניברסיטת סטנפורד ומספק מידע נרחב לגבי פרמקוגנומיקה וההשפעות של פרופילים פרמקוגנומיים על הפרמקוקינטיקה והפרמקודינמיקה של תרופות.

מקורות מידע ורשימות בנוגע לכתישת טבליות ופתיחת כמוסות

  1. Don’t Rush to Crush – מאגר מידע של SHPA (איגוד רוקחי בתי החולים האוסטרלי) העוסק במתן תרופות פומיות למטופלים עם צינורות הזנה או בעיות בליעה שונות. חלקים ממנו (עדכונים ומונוגרפים חדשים יחסית) פתוחים ללא תשלום.
  2. Oral Dosage Forms That Should Not Be Crushed – רשימת תרופות שאסור לכתוש/לרסק, מבית ISMP (Institute for Safe Medication Practitces).
  3. Alternatives to using an Unlicensed “Special” – Version 6 (Oct 2021) – טבלה מסכמת מבית NHS, לפי חומרים פעילים. כוללת אפשרות ראשונה, אפשרות שניה ומוצא אחרון. למידע כללי בנושא, מומלץ לעיין במסמך של UKMi ו-NHS שכותרתו: Therapeutic options for patients unable to take solid oral dosage forms (ובפוסט: מתן תרופות דרך צינורות הזנה).
  4. טבלאות מבתי חולים בריטיים (תחת ה-NHS):
    1. MOC Guidelines for Tablet Crushing in Patients with Swallowing Difficulties
    2. ‘Specials’ alternatives guidance
    3. The management of patients with swallowing difficulties
  5. Hello Pharmacist – אתר מידע מקצועי, כולל חלק של שאלות ותשובות מרוקחים קליניים. מספר שאלות נוגעות לפתיחה של כמוסות או כתישה של טבליות, כגון:
    כמוסות Clindamycin, כמוסות Amoxicillin, כמוסות Adderall XR, טבליות Cialis, כמוסות Fluoxetine, טבליות Metformin, טבליות Azithromycin, טבליות Bactrim DS.

אתרים מקצועיים להתעדכנות בתחומים שונים

  1. Psychopharmacology Institute – אתר המיועד לאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, מציע חומר מקצועי רב, חלקו פתוח לציבור וחלקו זמין למנויים משלמים בלבד. ניתן להאזין להרצאות קצרות ולהוריד מצגות שמסכמות נושאים מגוונים בתחום הפסיכופרמקולוגיה.
  2. Genetic and Rare Diseases Information Center – מאגר המחלות הגנטיות והנדירות של ה-NIH. המאגר מספק מידע על מחלות נדירות ומידע על תרופות יתומות שמשוייכות לכל מחלה.
  3. Pharmacy Times – אתר חדשות ופרסומים רוקחיים מארה”ב.
  4. CredibleMeds – מאגר מידע של תרופות שעלולות לגרום להארכת מקטע QT. מתופעל על ידי AZCERT (Arizona Center for Education and Research on Therapeutics) באוניברסיטת אריזונה.
  5. InfantRisk Center – אתר מידע תרופתי בנושאי היריון והנקה המופעל על ידי מרכז ייעוץ תרופתי מאוניברסיטת טקסס בארה”ב. באתר יש מידע רב בנושאים הנ”ל, ובפורום ניתן לשאול ולקבל תשובות ממומחים בתחום הטיפול התרופתי בהיריון והנקה.
  6. אוסף הפרסומים של Hansten and Horn בנושא אינטראקציות בין-תרופתיות – ד”ר פיליפ האנסטן וד”ר ג’ון הורן הם שני חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון שמתמחים במחקר של אינטראקציות בין-תרופתיות ומערכות CDS (Clinical Decision Support). במסגרת עבודתם הם מפרסמים מדי פעם מידע מעניין לגבי אינטראקציות בין-תרופתיות, וכל הפרסומים שלהם זמינים בקישור שלעיל.
  7. Medical Sciences StackExchange – אתר שאלות ותשובות בנושאים רפואיים כלליים. האתר מנוהל ברמה גבוהה תוך הקפדה על תשובות מגובות בסימוכין. מומלץ להכיר גם את Biology StackExchnage ו-Chemistry StackExchange, ושלל אתרים נוספים תחת רשת StackExchange.
  8. MotherToBaby – שירות ייעוץ טרטולוגי מבית (OTIS (Organization of Teratology Information Specialists האמריקאי. מכיל מידע רב בנוגע להשפעה של תרופות וחומרים בהיריון והנקה, כולל דפי מידע רבים ומפורטים למטופלים באנגלית ובספרדית.
  9. HIV InSite – אתר המרכז מידע לגבי טיפולים תרופתיים ב-HIV, המופעל על ידי אוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו. בסעיף Treatment יש מידע רב לגבי תופעות לוואי, אינטראקציות וטבלאות השוואה בין התרופות השונות.
  10. JAMA Patient Information – דפי מידע למטופלים שמתפרסמים על ידי JAMA במגוון נושאים, תרופתיים ולא-תרופתיים. ישנם גם דפים המוקדשים לילדים – JAMA Pediatrics Patient Information.

מחשבונים

  1. ACB Calculator – מחשבון להערכה של עומס אנטיכולינרגי על מטופל לפי התרופות שהוא נוטל (מכניסים את שמות התרופות ומקבלים הערכה של העומס האנטיכולינרגי והמלצות לתרופות דומות עם עומס אנטיכולינרגי נמוך יותר).
  2. MDCALC – אוסף גדול של מחשבונים רפואיים במגוון תחומים, כגון חישוב GFR, HAS-BLED, Absolute Neutrophil Count (ANC) ועוד ועוד. ניתן לשמור מחשבונים מסויימים ברשימת מועדפים וכך ליצור רשימה אישית. קיימת גם אפליקציה לנייד באותו שם.

תופעות לוואי

  1. SIDER (Side Effects Resource) – מאגר מידע המאפשר להכניס שם של תרופה ולראות רשימה של תופעות הלוואי שלה או להכניס שם של תופעת לוואי ולקבל רשימה של תרופות שיכולות לגרום לה, כולל שכיחות באחוזים.
  2. Pneumotox – מאגר מידע בנוגע לתופעות לוואי נשימתיות על רקע שימוש בתרופות (DIRD = Drug-induced Respiratory Disease), המתוחזק על ידי המחלקה למחלות ריאה וטיפול נמרץ בבית החולים האוניברסיטאי בדיז’ון, צרפת. ניתן לחפש לפי שם תרופה או לפי תופעת לוואי (Drugs או Patterns בסרגל העליון). למאגר קיימת גם אפליקציה ב-Appstore (למכשירי אייפון בלבד).

מידע בנוגע לתרופות המכילות גלוטן

(חשוב תמיד לבדוק קודם כל בעלון התרופה באתר משרד הבריאות!)

  1. מסמך משרד הבריאות מ-13 באוקטובר 2016 שכותרתו: תכשירים רפואיים וגלוטן ספטמבר 2016 – מכיל רשימת תכשירים המכילים עמילן חיטה או גלוטן.
  2. glutenfreedrugs.com – אתר חינמי המתוחזק על ידי רוקח/ת קליני/ת עלום/ת שם. מידת מהימנותו אינה ברורה. יכול לשמש כמקור מידע נוסף, אך לא בלעדי.

אינטראקציות בין-תרופתיות

  1. אוניברסיטת ליברפול באנגליה מפעילה מספר אתרים לבדיקת אינטראקציות בין-תרופתיות בתחומים מסויימים: תרופות לטיפול בהפטיטיס (HEP Drug Interactions), תרופות לטיפול בסרטן (Cancer Drug Interactions) תרופות לטיפול ב-HIV (HIV Drug Interactions) ותרופות לטיפול ב-COVID-19 (COVID-19 Drug Interactions). לכל אחד מהאתרים יש גם אפליקציות לנייד.

אתרים של איגודים מקצועיים

באתרי האיגודים המקצועיים ניתן לרוב למצוא את הקווים המנחים העדכניים בתחום העיסוק של האיגוד, ושלל מידע מקצועי נוסף.

  1. Infectious Diseases Society of America (IDSA) – החברה האמריקאית למחלות זיהומיות. לאיגוד יש אפליקציה של קווים מנחים לסמארטפונים (Google play, App store).
  2. Global Initiative for Asthma (GINA) – היוזמה הגלובלית לאסתמה. הארגון מעדכן את הדו”ח העיקרי שלו מדי שנה, כולל את קווי המנחה לטיפול תרופתי באסתמה, על סמך הספרות הרפואית המתעדכנת.
  3. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) – היוזמה הגלובלית ל-COPD. הארגון מעדכן את הדו”ח העיקרי שלו מדי שנה, כולל את קווי המנחה לטיפול תרופתי באסתמה, על סמך הספרות הרפואית המתעדכנת. קיימת אפליקציה של הארגון לאנדרואיד ולאייפון.
  4. The American College of Obstetricians and Gynecology (ACOG) – האיגוד האמריקאי לרפואת נשים וגניקולוגיה. לאיגוד יש גם אפליקציה לסמארטפונים (Google play, App store).
  5. American Diabetes Association (ADA) – האיגוד האמריקאי לסוכרת. לאיגוד יש גם אפליקציה של קווים מנחים לסמארטפונים (Google play, App store).
  6. American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN) – החברה האמריקאית לתזונה פראנטרלית ואנטרלית.
  7. European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) – החברה האירופאית לתזונה קלינית ומטבוליזם. לאיגוד יש גם אפליקציה של קווים מנחים לסמארטפונים (Google play, App store).
  8. American Heart Association (AHA) – איגוד הלב האמריקאי (האתר לאנשי מקצוע).
  9. National Comprehensive Cancer Network (NCCN) – הרשת הלאומית המקיפה לטיפול בסרטן. לאיגוד יש גם אפליקציה של קווים מנחים לסמארטפונים (Google play, App store).
  10. American Academy of Neurology (AAN) – האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה.
  11. American Gastroenterological Association – איגוד הגסטרואנטרולוגים האמריקאי. לאיגוד יש גם אפליקציה של קווים מנחים לסמארטפונים (Google play, App store)